Samen Energie

Besparen Nijmegen

Bedrijven

Alles over zonnepanelen op het dak van je woning

Woningeigenaren kiezen massaal voor zonnepanelen op het dak van hun woning. Hier hebben zij twee belangrijke argumenten voor: een lagere energierekening en het leveren van een positieve bijdrage aan het milieu. Ben jij een woningeigenaar en wil je weten wat nu precies de voor- en nadelen van zonnepanelen zijn? Lees dan snel verder, dit onderwerp staat namelijk centraal in dit blog.

Zonnepanelen: de belangrijkste voordelen 

  • Voordeel 1: lagere energierekening Door zonnepanelen wek je (een gedeelte van) de stroom die je verbruikt zelf op. Hierdoor wordt je energierekening dus een stuk lager.
  • Voordeel 2: bijdrage aan een beter milieu De stroom die zonnepanelen opwekken kwalificeert als duurzame energie. Door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen lever je dan ook een belangrijke bijdrage aan een beter milieu.
  • Voordeel 3: snel geïnstalleerd Zonnepanelen kunnen door een vakspecialist in zeer korte tijd geïnstalleerd worden. Soms zelfs al in minder dan een dag. Je hebt dan ook minimale overlast van de installatie.

Zonnepanelen: de belangrijkste nadelen 

Tegenover bovenstaande voordelen staan natuurlijk ook een aantal nadelen. De belangrijkste nadelen zijn:

  • Nadeel 1: investering Zonnepanelen op je dak vergen een fikse investering. Bij een set van zes zonnepanelen betaal je al snel ongeveer € 5.000 voor de gehele installatie. Deze investering verdien je vaak pas na meer dan zeven jaar terug. 
  • Nadeel 2: uitstraling van je woning Niet iedereen vindt zonnepanelen mooi. Heb je zonnepanelen op een schuin dak dan beïnvloeden deze zonnepanelen de uitstraling van je woning mogelijk negatief.
  • Nadeel 3: tijdelijk uitschakelen bij veel zon Op dagen met zeer veel zon schakelen zonnepanelen mogelijk automatisch uit. Dit komt door een overbelast stroomnet. Een belangrijk nadeel, want hierdoor wek je minder groene stroom op als woningeigenaar. 

Tot slot 

Heb jij besloten dat je zonnepanelen op het dak van jouw woning wilt? Dan is het aan te raden om een vakkundige installateur uit je eigen regio in te huren. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen in Nijmegen of Zonnepanelen in Oss? Schakel dan bij voorkeur ook een vakspecialist uit de regio in. Mochten er dan op een later moment problemen optreden met de zonnepanelen, dan weet je zeker dat de vakspecialist snel ter plaatse kan zijn.