Samen Energie

Besparen Nijmegen

Het Pantheon in Rome bezoeken? Het Pantheon is een must-see wanneer je in Rome bent! Dit grandioze tempelgewelf is namelijk het enige monument dat uit de oudheid bewaard is gebleven. Het gebouw is dan ook zeker een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben.

Het Pantheon is origineel gebouwd in 27 v. Chr. door consul Marcus Agrippa, en stond eerst bekend als de tempel van de 12 goden. Nadat de tempel verwoest was door een grote brand liet Emperor Hadrianus het bouwwerk vervolgens herbouwen tussen 118 en 128 nC, waarna het zijn huidige naam kreeg. De koepel is 43,2 meter in doorsnede en wordt bijna 27 meter hoog! Dit maakt het Pantheon uitzonderlijk groot voor die tijd.

In 609 werd het bouwwerk gebruikt als kerk, en sindsdien is het Pantheon een actieve kerk. Het is dan ook de enige overgebleven tempel uit de Romeinse tijd die nog in gebruik is.

Wanneer je het Pantheon bezoekt valt direct op hoe mooi het bouwwerk is. De koepel wordt ondersteund door pilaren en heeft aan de onderkant rondom openingen, genaamd Oculus. Dit zorgt ervoor dat er veel licht naar binnen valt, waardoor het er binnen altijd prettig vertoeven is.

In de tempel bevinden zich diverse graven van bekende Italianen, waaronder koning Vittorio Emanuele II en uitvinder Alessandro Volta. Wanneer je het Pantheon bezoekt is het dus niet alleen een mooie bezienswaardigheid, maar leer je ook nog eens wat over de geschiedenis van Italie!

Kortom, het Pantheon is zeker een bezienswaardigheid om te bezoeken als in je in Rome bent.