Samen Energie

Besparen Nijmegen

Energie

Recordaantal overstappers van energieleverancier

Ben jij het laatste jaar niet overgestapt van energieleverancier? Grote kans dat je opgezadeld zit met een relatief duur energietarief. Steeds meer consumenten zijn zich ervan bewust dat elk jaar overstappen van energieleverancier gemiddeld het voordeligst is. Zodoende is het recordaantal overstappers van energieleverancier geen verrassing. Het ACM kwam tot meer conclusies in hun jaarlijkse energiemonitor. We vertellen je daar in dit artikel meer over.

Hoeveel mensen zijn overgestapt van energieleverancier in het laatste jaar?
Er zijn in totaal 8 miljoen huishoudens in Nederland. Bijna 1,6 miljoen van die huishoudens is tussen april 2018 en april 2019 overgestapt van energieleverancier. Een kleine 20% dus. Van de overstappers is 87% tevreden met de verwerking van de overstap. Dit komt voornamelijk omdat de overstap door de oude en nieuwe energieleverancier onderling geregeld word. De consument komt nooit zonder stroom of gas te zitten en merkt in feite niets van de overstap. Behalve een lagere energierekening dan!

Welke factoren speelden de grootste rol om over te stappen?
71% van de overstappers stapt over vanwege de prijs. 21% vanwege een (welkomst)cadeau. 17% wilde een groene groene/duurzame energieleverancier. 10% vanwege de betrouwbare uitstraling van de energieleverancier. Overige redenen om over te stappen waren de service, een speciale dienst van de energieleverancier, de klantvriendelijkheid en advies door een bekende.

Hoe ver kunnen de prijsverschillen oplopen?
Het ACM ziet dat in mei 2019 er grote prijsverschillen zijn. Zo schetsen zij een voorbeeld van een persoon met een variabel tarief voor onbepaalde tijd. Ook wel het slaperstarief genoemd. De consument betaalt in dat geval maximaal €2.235 per jaar aan energiekosten. Als deze consument zou overstappen naar het goedkoopste contract voor één jaar tegen een vast tarief, zou hij slechts €1.718 betalen. Een enorm verschil van €517! Behoor jij tot die groep consumenten die op het slaperstarief zit? Dan raden we je sterk aan een overstap te doen. Dit kan je dus honderden euro’s per jaar schelen.