Samen Energie

Besparen Nijmegen

Energie

Tips voor overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier is heel eenvoudig. Je kunt het binnen een paar minuten doen. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste deal kiest? Zie jij door de bomen het bos niet meer en wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt? Lees dan de onderstaande 10 tips voor overstappen van energieleverancier. Zo voorkom je een teleurstelling en ben je zeker van een goede keuze.

Tip 1: Kies een éénjarig contract
Kies bij voorkeur voor een eenjarig contract. De concurrentie op de energiemarkt is erg groot en energieleveranciers stunten met lage vaste tarieven en welkomstkortingen. Zij willen natuurlijk allemaal jou als klant hebben. Met een eenjarig contract blijf je flexibel voor de toekomst en kun je elk jaar weer een welkomstkorting pakken.

Tip 2: Kies een vast tarief
Een vast tarief geeft je een duidelijk beeld van de uiteindelijke energiekosten. Je komt niet voor verrassingen te staan. Enkel jouw verbruik kan de energierekening verlagen of verhogen.

Tip 3: Bepaal hoe duurzaam jouw energie moet zijn
De energie die energieleveranciers aan je verkopen wordt op verschillende manieren opgewekt. Dit kan via kool zijn, kerncentrales, maar ook bijvoorbeeld via zon en wind. Daarnaast zijn er verschillende maatregelen die energieleveranciers kunnen nemen om extra duurzaam te zijn. Vind jij duurzaamheid belangrijk? Dan kun je in een goede energievergelijker jouw voorkeuren aanvinken. Zo kies je bijvoorbeeld voor uitsluitend ‘groene energie’, of ‘groene energie uit Nederland’. Op deze manier draag jij met je overstap bij aan een beter milieu. Als je dit minder belangrijk vindt en gewoon voor het laagste tarief kiest vink je deze voorkeuren in een energievergelijker niet aan.

Tip 4: Vul de juiste adresgegevens in
De prijzen van energie kunnen per regio verschillen. Het is daarom verstandig om je adresgegevens in te vullen wanneer je energietarieven vergelijkt. Alleen met de juiste adresgegevens kun je de beste deal vinden.

Tip 5: Vul het juiste energieverbruik in
Het totaalbedrag dat je betaalt aan energie is per energieleverancier anders opgebouwd. Sommige hebben een laag ‘basistarief’ en hoge prijs voor gas of stroom. Terwijl andere energieleveranciers een hoog ‘basistarief’ hebben en een lage prijs voor gas of stroom. Het kan dus zo zijn dat wanneer je weinig energie verbruikt energieleverancier A goedkoper is. Maar wanneer je veel verbruikt energieleverancier B goedkoper is. Het is dus belangrijk om je verbruik goed in te vullen in een vergelijker. Weet je je verbruik niet dan is dat geen probleem. Dan kun je een schatting invullen op basis van je gezinssamenstelling. Als laatste vul je de gemiddelde teruglevering van energie uit zonnepanelen in, als je die hebt.